Не знам дали поради факта, че Бургас е Бургас, но през цялото време, докато си мислех да опиша тайнството, все ми идваше на ум скверното Великденски шаран ...
Ще излъжа, ако кажа, че това не е рецепта от баба ми, защото каквато и да било плакия, особено от убита риба ми звучи ненадеждно, освен ако човек не я приготви сам, така, че да знае какво има вътре.
Казано по друг начин, шаран плакия е аналог на кутията с топките по теория на вероятностите, но без да се знаят цветовете им.
И така. Първо и основно правило е да има кой да изчисти шарана, особено, ако не е "гол". В този смисъл требе да призная, че през живота си не съм чистила риба и ако се наложи ще бъда ужасно нещастна, ще се почувствам беззашитна и предадена, което е нормално състояние на всяка жена. Фактът, че нивгаж не съм чистила риба е достатъчен, за да съм в 3% процента най-щастливи жени в света.
След като шаранът е изчистен, или са купени просто изчистени шайби от шаран, с което лесно се печели любовта на Милото, започва търсене на нещо, с което да се "оваля". Има различни варианти: обикновено брашно, царевично такова, а има и едни специални панировки за риба, които са "сухи" и стават за овалване.
Преди да продължа, искам да известя, че ако някой иска пълнен шаран - пратете го или му разрешете да ви заведе на кръчма, където ще си плати удоволствието, защото в къщи пълненият шаран хем няма да го докарате като свекърва си, хем няма да ви платят ... започнете с обработката отрано и обяснете, че на Никулден ще има щаран плакия, а не пълнен ...
И така, шайбите се овалват и се нареждат в тава - дълбока - ако имате нещо 15 см дълбоко ще е пърфект
отделно се задушават:
5-6 стръка праз, нарязани на ситно, може и лук, обаче аз промених малко идеята, защото за да слагам лук, трябва да моля Геша да го реже, а пък не ми се иска
двв-три глави чесън. тук има тънкост и да си призная с кеф слагам 5 глави - обаче не ги режа, а ги слагам целите скилидки, само "дървеното им режа" ... това е един приом, който научих от един приятел, който е бил някакъв строител из средния далечен изток
малко домати - аз не обичам варени домати и затова ги спестявам
орехи, но не смлени, а по-едричко начукани,за да се усешат
един лимон на резенчета - с кората!
може малко портокал - с кората!
една две чаши вино - някакво, може и полувкиснато
морков(-и)
стафиди
червен пипер
маслинки
и всичко това се задушава
Требе да го душите (миришете) непрекъснато, за да разберете по аромата какво точно му липсва.
На перверзния въпрос колко от кое и колко време се задушава и т.н. ше кажа, че това не е професионално, и на такива въпроси не отговарям. Една манджа се готви докато замирише на каквото требе.
След като се свали от огъня, адската смес се допълва с черен пипер и дафинов лист, с каквито ви се струва, че мерудии трябва, но може и без тях.
Маха се шарана от Онази така в началото, после се слага малко отдолу от сместа, нареждат се парчетата и се заливат отгоре
Пъха се във фурна и се души наоколо - като замирише на готово се вади.
позлва се ИЗСТИНАЛО и с каквото искате вино
не знам дали усешате леко киселкия, тръпчив вкус на манджата, и оня приятен вкус на салата от ряпа, а която можете да я допълните
посвешавам горното на дъщерите си
петък, 4 декември 2009 г.
Никулденски шаран
Етикети:
кръчми бургас,
никулден,
никулденски шаран,
пълнен шаран,
шаран
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар